Grčija

Občina Larissa

Naslov: Dragoumi 1, PC 41222, Larissa

Status: NGO/Neprofitna organizacija

Spletna stran: http://larissa-dimos.gr

E-pošta: protokolo@larissa-dimos.gr

Tel/Faks: 2413 500 200/2410 250 372 

Grčija, od leta 1981 članica EU, se nahaja v južni Evropi na stičišču Evrope, Azije in Afrike, ki se nahaja na južni konici Balkanskega polotoka. Ima 11 milijonov prebivalcev. Atene so največje in glavno mesto v državi. Grčija ima najdaljšo obalo v Sredozemlju in 11. najdaljšo obalo na svetu (13.676 km / 8.498 milj), z velikim številom otokov. Je pretežno gorska dežela z mitološko goro Olimp, ki je njen najvišji vrh z 2.918 metri (9.573 čevljev).

Grčija je ena od najbolj priljubljenih svetovnih turističnih destinacij, njena bogata zgodovinska zapuščina pa se odraža v 18 svetovnih znamenitosti pod zaščito Unesca. Grčija je zibelka zahodne civilizacije, rojstni kraj demokracije, filozofije, književnosti, zgodovinopisja, političnih znanosti, pomembnih znanstvenih in matematičnih idej ter drame, pa tudi olimpijskih iger, kar se je razširilo v velik del starodavnega sveta s pomočjo osvajanj in zapuščine Aleksandra Velikega. Bila je del Rimskega cesarstva in prevladujoča kultura v bizantinskem cesarstvu. Grčiji so od sredine 15. stoletja vladali Otomani, moderna nacionalna država Grčija pa je nastala leta 1830 po osamosvojitveni vojni.

Grb

Zastava

Občina Larissa ima osrednji položaj v državi, saj leži na glavni prometni osi Grčije, ki povezuje Atene in Solun. Glavno letališče Grčije je manj kot uro oddaljeno od Larise.

Mesto Larissa je glavno mesto regije Tesalije v osrednji Grčiji. Skupna površina mesta je 335,12 km² s in ima 160.000 prebivalcev (popis 2011). Ima tudi znatno podeželsko zaledje in vsebuje veliko število javnih organizacij, izobraževalnih in finančnih institucij ter zdravstvenih ustanov, hkrati pa ima tudi precejšnjo proizvodno infrastrukturo in trgovsko dejavnost.

Mesto Larissa ima 8 000 let zgodovine, v mestu sta dve antični gledališči. Ima tudi pomembno sodobno zgodovino kulture in infrastrukture – znano prvo Regionalno občinsko gledališče, Občinsko likovno galerijo Larissa – G.I. Muzej Katsigras z veliko umetniško zbirko in umetniškimi delavnicami za otroke, Etnografski zgodovinski muzej Larisse in Arheološki in bizantinski muzej Larisse, mestni konservatorij, vsako pomlad  Mednarodni filmski festival Larisa / Artfools, kulturni festival Pinios v juniju … in druge.

Mesto v veliki meri podpira šport z znatno infrastrukturo športnih objektov, pa tudi z atletskimi dogodki. Občina Larissa je zgradila več popolnoma opremljenih športnih objektov, ki so namenjeni vsem prebivalcem in lahko gostijo kakršne koli dogodke. V več kot desetih območnih športnih središčih občina podpira športne akademije, organizira športna prvenstva študentov in lokalnih zvez ter skozi vse leto gosti atletske dogodke (RunGreece-Larissa, dogodek »Run Pinios«, Polmaratonska tekma “Tirnavos-Larissa,” “Hipokratske” plavalne tekme, Pantesalski tekaški dogodki hendikepirane itd.)

Nacionalni športni center Larissa lahko sprejme številne športne dogodke (nogomet, košarko, rokoborbo, plavanje, boks, borilne veščine, rokomet, vaterpolo itd.). Športna dvorana je gostila pomembne atletske dogodke (Svetovno mladinsko prvenstvo, četrt finale Ženske Evrolige, četrtfinale Pokala Grčije, dogodke borilnih veščin itd.) in se uporablja tudi za kulturne dogodke, kot so plesni festivali.

Mesto je v neposredni bližini številnih zanimivih destinacij v regiji (gora Olimp, gora Kissavos, Meteora, jezero Plastira, Pilio itd.), primernih za dnevne izlete.

Območje ponuja tudi nekaj kmetijskih proizvodov odlične kakovosti, vključno z mnogimi izdelki z označbo porekla (PDO) – Feta, Tsipouro (npr. Tirnavou), jagnjetino, številna vina (npr. Tsantali Rapsani, če jih navedemo nekaj) – pa tudi zelenjavo, stročnice, zrnje, zelišča, sadje, lokalne tradicionalne testenine (trachanas, chylopites) itd. Nadalje med letom poteka veliko festivalov izdelkov (feta sira, festival vina, kostanjev, festival češenj itd.), ki predstavljajo lokalno gastronomijo in kulturo.

Občina tesno sodeluje s priseljenci, ki se nahajajo v okrožjih. Zato je v okviru Direktorata za šport, kulturo in socialno politiko Oddelek za mladino, poklicno usposabljanje in enakost spolov, ki sodeluje z lokalnimi skupnostmi priseljencev (albanski, bolgarski, ruski, romunski in afriški).

Omeniti je treba tudi, da je bilo znotraj okrožij občine v Sprejemnem centru za priseljence več kot 400 priseljencev iz srednjega vzhoda, medtem ko jih v naslednjih nekaj mesecih pričakujejo še 200.

Larissa je zelo mladostno in živo mesto z mnogimi kavarnami, restavracijami in gostilnami, ki se večinoma nahajajo v mestnem središču. Tam je prepovedana vožnja za motorna vozila, v bližini pa je tudi zelo obiskan trgovski center, ki je nekaj korakov od številnih mestnih zgodovinskih spomenikov.

To  je mesto, polno kulturnih dejavnosti in dogodkov, kot so amaterske gledališke uprizoritve, živahna scena glasbenih skupin in zborov, simfonični orkester in filharmonija, zelo aktivna lokalna kulturna združenja folklorne glasbe in plesa, zelo znan fotografski klub in galerije, ki spodbujajo produktivne lokalne umetnike. Občina Larissa ima tudi dolgoletno tradicijo delovanja Okrožnih kulturnih klubov za umetnost in ročne spretnosti, tako za otroke kot za odrasle. Znamenita Lutkovna skupina – Tiritompa – upravlja edini lutkovni muzej v Grčiji in baletno občinsko šolo, ki se lahko pohvali z uglednimi plesalci.


Srčna točka Larisse – Pappasov mlin

Mill of Pappas je v Larissi muzej kulturne dediščine, živi del zgodovine mesta z veliko zapuščino spominov.

Ustanovitelji, Constantine Pappas, Skaliora Konstantinos in Christos Dimitriadis so v okrožju Tampakika kupili 10 hektarjev zemlje, nato ustanovili podjetje, ustanovili in upravljali mlin leta 1893, takrat, ko je imela Larissa tudi karakteristike turškega mesta.

Danes mlin gosti kulturne dejavnosti. Gosti in vodi šolski ples, likovne delavnice, majhno gledališče s kapaciteto za 150 ljudi, Filharmonijo mesta, filmski klub in lutke.

Tako danes ponuja mestu drugačne stvari. Veličastna fasada zbuja občudovanje obiskovalcev, vzbuja spomine na preteklost in povezuje sedanjost s preteklimi časi.