You are here: Home » Partnerji » Bolgarija

Bolgarija

Občina Sandanski

Naslov: Sandanski 2800, Bul Svoboda № 14 
Statust: NGO/Neprofitna organizacija
Spletna stran: http://sandanskibg.com
Tel/Faks: 0746 89099/0746 89055 

Občina Sandanski se nahaja na jugozahodu Bolgarije in je največja občina v okraju Blagoevgrad. Pokriva področje 1002 kvadratnih milj s 46 113 prebivalci ter 54 naselbinami, vključno z najmanjšim mestom v Bolgariji – mestecem Melnik. Moto naše občine je “Mesto lepote, zgodovine in zdravja.

Občina Sandanski vključuje velik del doline Sandanski Petrich, ob srednjem toku reke Strume, zahodnih in jugozahodnih pobočij Pirina, delov gora Slavjanke, Maleševske in Ograždena.

Občina Sandanski ima tako materialne kot nematerialne vire ter dobro razvito turistično infrastrukturo. Edinstveno podnebje, ki ga ustvarjajo hladni vetrovi iz Pirinskih gora, Ograždena in Slavjanke in vročimi zračnimi masami Sredozemlja iz Grčije. Podnebje s kombinacijo 80 mineralnih vrelcev je privabljalo naseljence že od konca 13. stoletja.

Danes so v občini Sandanski spomeniki iz prvih človeških naselij iz 13. stoletja. Kronološko je naša dediščina razdeljena na 4 velika obdobja. Ta obdobja so – neolitsko obdobje; antično obdobje; srednjeveško/renesančno obdobje in obdobje sodobnosti.

V antiki je bilo na ozemlju mesta Sandanski naseljeno traško pleme Medi. V času Filipa II. Makedonskega je rastoči makedonski imperij osvojil regijo. Leta 168 pred našim štetjem je Rim osvojil Makedonijo in jo kasneje organiziral kot rimsko provinco.

Splošno je znano, da so se rimski vojaški poveljniki osvajali področje vzdolž doline reke Stroume in v tem času je bil zajet Tračan Spartak. Kasneje je bil on tisti, ki je začel prvi in ​​največji upor sužnjev proti Rimu (74-71 pr. n. št.).

   

Uradno sprejetje krščanstva kot vere rimskega imperija je vodilo v razcvet krščanske arhitekture in umetnosti. Sandanski je postal krščansko mesto, naslednik antičnega mesta. Postal je veliko versko središče z močnim vplivom, kar dokazuje pet bazilik, ki so jih našli do sedaj. Med najpomembnejšimi kulturnimi spomeniki iz tega obdobja so:

  • ZGODNJI KRŠČANSKI KOMPLEKS – arhitekturni spomenik državnega pomena. Razstavljena na prostem.  
  • BAZILIKA ŠKOFA JOHNA – Nahaja se “in situ” v Arheološkem muzeju Sandanski, zaradi česar je muzej edinstven v Bolgariji.
  • ŠKOFOVSKA BAZILIKA – Najimenitnejši in najpomembnejši spomenik arhitekture in umetnosti iz obdobja med V. – VI. stoletjem. Kompleks vključuje krstilnico, katere oblika in velikost sta edinstvena v Bolgariji.

24 km jugovzhodno se nahaja upravno in kulturno središče Mestne občine Sandanski, pravljično mesto, razglašeno za mesto-muzej in zgodovinski rezervat mednarodnega kulturnega pomena – Melnik.

V sodobnem obdobju od leta 1981 ima občina Sandanski edinstven mestni park, enega največjih v Bolgariji, imenovanega Sveti Vrach. V parku raste več kot 200 rastlinskih vrst, med njimi je tudi več sto let starih dreves, ki so razglašena za naravne znamenitosti. Park je edini v Bolgariji s peščenimi stezami in z več visečimi mostovi čez reko, Sandansko Bistrico, ki teče skozi park.

V parku lahko najdete tudi lesene niše, otroška igrišča, številne majhne vodne atrakcije, pa tudi veliko umetno jezero z pedalni plovili, zaradi česar je kraj še bolj osupljiv. Odprto gledališče in stadion sta v samem središču parka.

18 km jugovzhodno od Sandanskega, v Pirinskem gorovju, leži gorski park – Popina laka, s svojim 11 metrov visokim slapom. Občina Sandanski se razprostira tudi po delih narodnega parka Pirin, ki je uvrščen na UNESCO-v seznam svetovne dediščine.


V “projektu Srce Evrope, HE-ART,” govorimo o miru, solidarnosti, strpnosti in ljubezni med kulturami in o vseevropski kulturni dediščini. Spartak uteleša ravno takšno zbirko idej. Čeprav je njegovo ime povezano z enim od največjih uporov v stari zgodovini naše celine, Spartak hitro postaja kolektivna podoba svobode, simbol enakosti med ljudmi ne glede na narodnost.

Spartakovi spremljevalci niso bili razdeljeni po narodnosti, spolu ali starosti. Povezoval jih je boj proti družbeni neenakosti in univerzalna človeška želja po svobodi in sreči. Čeprav je bil vodja upora, se ni boril za osvajanje ozemelj in držav. Spartak je imel samo željo zase in za druge, da bi se vrnili domov, saj je bil njihov skupni dom Evropa.

Empatija, razumevanje in strpnost so bili temelji, na katerih je Spartacus zgradil svojo skupnost. Danes gradimo naš skupni dom – združeno Evropo. Ta dom, kamor je Spartak hotel popeljati svoje ljudi – moške, ženske, otroke in ostarele vseh narodnosti kontinenta. Zato smo za našo srčno točko izbrali podobo Spartaka.

Združenje Euni Partners

Naslov: JK. ZAPAD ET 2 AP 4, 2700 BLAGOEVGRAD

Status: NGO/Neprofitna organizacija

Spletna stran: https://eunipartners.com

E-poštamail.eunipartners@gmail.com

Tel/Faks: 00359889818607

Združenje Euni Partners ima sedež v Bolgariji – državi, ki se nahaja v jugozahodni Evropi in meji na Romunijo, Srbijo in Makedonijo, Grčijo in Turčijo ter Črno morje. Glavno in največje mesto je Sofija.

Večja mesta so spremenila svojo staro podobo iz časov komunizma in se spremenila v živahna in bolj privlačna mesta, z dobro ohranjeno arhitekturo, edinstvenim karakterjem in živahnim nočnim življenjem. Bolgarija ima bogato naravno dediščino: spektakularne gore, sončne plaže, raznolikost živalskih vrst. Čeprav ni zelo velika in dobro poznana država, ima bogato zgodovino. Dediščina, tako materialna kot nematerialna oz. duhovna, skupaj s čudovito pokrajino ustvarja čudovit kraj z lastnim značajem.

Združenje Euni Partners je nevladna organizacija, ki ima sedež sedežem v Blagoevgradu v Bolgariji in dela na področju izobraževanja in usposabljanja; to udejanja s socialnimi, kulturnimi in umetniškimi projekti; s trajnostnimi razvojnimi cilji in svetovanji.

Združenje Euni Partners ima več kot 80 članov iz različnih profesionalnih ozadij, kar vključuje: univerze, Izobraževanja in usposabljanje, medije in nove tehnologije, poslovanje, nevladne organizacije, itd.

 Euni Partners v veliki meri sodeluje z ljudmi iz in izven izobraževalnih institucij, z ljudmi iz geografsko oddaljenih / podeželskih območij in z osebami z učnimi težavami in s posebnimi potrebami, ki navadno zelo težko opravljajo tečaje za kvalifikacije in usposabljanja, delavnice za poklicno orientacijo in drugih iniciativ. Cilj združenja je izboljšati kakovost izobraževanja in usposabljanja v skladu s potrebami trga dela. Zato nudimo podporo za poklicno orientacijo in strokovno usposabljanje.

Združenje tudi svetuje in nudi podporo lokalnim oblastem pri razvoju in izvajanju družbeno koristnih pobud, ki zagotavljajo vključenost državljanov v družbeno življenje in odločanje; pomaga pri upravljanju reform politik skozi vzpostavljanje mrež mest po Evropi in razvoj lokalnih gospodarstev; ohranjanju materialne in nematerialne dediščine, itd.

 Euni Partners redno pošilja prostovoljce in pripravnike, ki predstavljajo mladinsko strukturo in so del združenja – InterNClub, ki lokalni skupnosti zagotavlja več priložnosti, vključno z neformalnim izobraževanjem in usposabljanjem, medkulturnim klubom za klepet, dobrodelnimi pobudami, informacijskimi kampanjami, itd.

Člani združenja, ki v Bolgariji, v Sandanskem, izvajajo projekt Srce Evrope, HE-ART, so: